Från Radio Nord till Hicks’ partikel….

January 20, 2010 – 1:17 am

Låter rubriken något kryptisk? Lyssna då på The Ronny B Goode Show över Radio Österåker onsdag 20 januari 20.00 (repris söndag 02.00 och 20.00 samma tid) så kommer allt att klarna. I programmet medverkar ett par tidigare medarbetare vid stationen med sina minnen från denna tid.

Radio Nord, ja. Jag skrev tidigare om boken Stick iväg, Jack! som publicerades hösten 2009. Samtidigt gavs en dubbel-CD ut med en samling låtar från Radio Nord och “piratkollegan” Radio Syd. Tidsperioden är alltså 1961-62. Utöver musik så innehåller skivan även en del jinglar och reklaminslag från de båda stationerna.

En stor fördel med denna CD är att vi här får en mängd mindre vanliga spår samlade. Några av dem kan ni för övrigt höra i programmet som omnämndes ovan. Givetvis finns den låt som väl mest av alla förknippas med Radio Nord med här: Putti putti med Jay Epae. Materialet består till övervägande delen av utländska låtar men Anita Lindblom bidrar med Charlie, vi får Amore amore amore med Lill-Babs, Siwan’s Bortom bergen och Ann-Louise med ett mindre vanligt spår: De’ man inte får. Marcels får får ovanlighetens skull komma med en annan låt än Blue moon och My melancholy baby är ett bra val. Riktigt udda spår är O Monica med Alberto Cortez  och framför allt Bilbao song med Andy Williams (hur många minns den i dag?) Utöver artister som Elvis, Cliff, Little Gerhard, Bobby Darin och andra kändisar så finns några i dag mindre kända som t ex Ping Ping (Sucu sucu), Jack Ross (Happy José eller Ching ching), Bob Moore (Mexico), Cousins’ Kili watch och Radio Syd-teknikern Crichan med sin hyllningslåt till “piratdrottningen” Britt Wadner nämligen Viva Britt Wadner. En låt där dödskallemärket trycktes på skivomslaget redan från början då det var uppenbart att den inte skulle komma att spelas i Sveriges Radio.

Helhetsintrycket dras ner något av dålig ljudkvalitet på ett par spår och andra versioner eller mixningar än originalen. Soria Moria med Ray Adams, Seemann med Lolita och Buzz Clifford’s Baby sittin’ boogie är exempel på det senare. Trots allt ett lovvärt försök att spegla stationernas topplistor och ett bra komplement till Stick iväg, Jack!. Jodå, självklart är även Monica Zetterlund’s svenska tolkning av Ray Charles’ Hit the road Jack med….

Tags: , , , , , , , , ,

Post a Comment